A digitális nyomtatás eszenciája

Miért is olyan jó, hogyha a digitális nyomtatás mellett döntünk? Egy-egy részletét mindenki hallotta a teljes képnek, ám az egészet kevesen ismerik. A digitális nyomtatás eszenciáját a gyorsasága adja meg. Olyannyira igaz ez a tulajdonság, hogy a további kötészeti munka gyakorlatilag azonnal elkezdhető. A különböző megszemélyesített, esetleg számozással ellátott anyagokat kizárólag ilyen eljárással lehet előállítani. A digitális nyomtatás a direkt színeket a négy nyomdai színből állítja elő.

A digitális nyomtatás „számrendszere” tehát az idő, a költség, és a mennyiség hármasában keresendő. Ugyanis az egy-két darabos, ám nagyon magas minőségű, már-már nyomdaipari termékké avanzsált darabok előállításához szükséges, elengedhetetlen a digitális nyomtatás kínálta hihetetlen kivitelezés. A digitális nyomtatás analóg technika, ezért a folyamathoz nincs szükség nyomólemezre. Ennek a részletnek köszönhető az, hogy a digitális nyomtatás gyorsabb, és költséghatékonyabb megoldás a többi rendelkezésre álló technikához képest. Az igény szerinti módosítás sem utolsó szempont, márpedig a digitális nyomtatásnál akár laponként változtatgathatjuk a bevitt, felvitt adatokat.

Ehhez nem kell sem sok idő, sem mérhetetlenül kacifántos kattintgatás: egyszerűen, és gyorsan módosíthatjuk az előre meghatározott mintákat. A digitális nyomtatás tehát gyakorlatilag olyan innováció, mely a nyomtatás csúcsát alkotja. Igaz, maga a berendezés, és a fenntartás igényel némi tőkét, ám a kivitelezés során tapasztalt rugalmasság, gyorsaság, és alakíthatóság egyértelműen a digitális nyomtatás mellett szól.