A fénymásoló gép működése és típusai

Általánosságban elmondható, hogy az emberek nem sokat tudnak a fénymásoló berendezésekről, gépekről, csak annyi a fontos nekik, hogy az működjön és problémamentesen elvégezze a neki szánt, úgymond rábízott feladatot. Pedig még a vásárlás előtt is érdemes lenne egy kissé komolyabban tájékozódni, mert akkor egyrészt könnyebben tudják eldönteni, hogy nekik melyik gépre van jobban szükségünk, másrészt nem lepődnek meg a gép működési szokásain. Ismerjük meg a fénymásoló gépek alapvető működési szokásait, ismerjük meg a típusokat is mielőtt vásárolnánk.

Míg régebben voltak nedves és száraz eljárással is működő gépek, ma már inkább csak a száraz az elterjedt. Ez egy elég könnyen megérthető munkafolyamat, hiszen csak arról van szó, hogy a kép vagy a szöveg, amit szeretnénk másolni, az rávetítődik egy olyan felületre, amely fényérzékeny anyaggal van bevonva, ahol megvilágítást kap, azok a pontok kisülnek, ami nem kap megvilágítást, arra kerül a tonerpor, amellyel együtt papírra kerül, belenyomódik, és fixálódik a papírba – megkaptuk tehát a nyomtatott képet. Irodai használatra általában a nagyobb fénymásoló gépeket ajánlják, amelyek teljesítményben is sokkal többet képesek hozni, mint egy kis asztali gép, otthoni használatra azonban a kisebb gépek is elégnem szoktak bizonyulni.

Léteznek már olyan fénymásoló eszközök is, amelyek kombináltak, tehát képesek a nyomtatásra, a fénymásolásra és a szkennelésre, ezek is főleg az irodákba vagy irodaházakba valók. A kisebb, asztali gépek is egyébként nagyon jók, ezek talán lassabban fénymásolnak, vagy egyenként kell adagolni a papírt, de otthon használatra elégnek bizonyulnak általában.

Fénymásoló gép vásárlása előtt azt kell átgondolni, hogy mennyit használnánk a gépet, illetve hogy van-e szükség valamilyen más funkcióra. Lehetséges, hogy a fénymásoló berendezés nem elég, hanem egy nyomtató is kell mellé, akkor érdemes a kombináltat venni, vagy a bérlés lehetőségén elgondolkodni. A használt fénymásoló gépek is nagyon jól szoktak teljesíteni.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük