A fénymásoló története

Megszokhattuk, hogy egy berendezést a 21. században csak megvásárolunk és használunk, nincs ez másképp a fénymásolóval sem. Ám vajon tudjuk-e, hogy ki találta fel, milyen momentumok vezettek ahhoz, hogy ezt a nagyszerű technológiát ma millióan használjuk a földkerekségen?

A fénymásoló, bővebb értelemben a fénymásolás idén 77 éves lesz, talán sok olvasó számára nem meglepő, de alapjait egy magyar fizikusprofesszor, Selényi Pál dolgozta ki. Ő volt az, aki   az 1920-as években olyan eljárást ismertetett, ami elektromos képek rögzítésére alkalmas.

A szabadalmi leírást az USA-ban közölte a professzor, amiben részletesen leírta, hogyan oldható meg a gyorsan mozgó jelek vagy ábrák elektrosztatikus rögzítése, majd azok előhívása. Gyakorlatilag a fénymásolást írta le. Természetesen akkor még nem fénymásolónak, hanem ionágyúnak nevezték az erre alkalmas berendezést.

Annak ellenére, hogy a feltaláló magyar, sokan mégis Chester F. Carlson nevéhez kötik a fénymásoló megjelenését, ami végeredményben nem meglepő, hisz ő szabadalmaztatta elektrográfia néven, annyi eltéréssel, hogy félautomata formában építette meg a készüléket.

A módszer az évek folyamán csak tökéletesedett, olyannyira, hogy már az ’50-es évek elején több vállalat is foglalkozott a fénymásoló fejlesztésével, és sorozatgyártásával. Mai napig a legismertebb fénymásoló gyártók közé tartozik a Kyocera vagy a Konica Minolta, de a nyomtató gyártók is készítenek fénymásolókat több funkciós gépeik részeként.

Egyértelmű, hogy ma már elképzelhetetlen lenne az életünk fénymásoló nélkül, hisz a technológia minden iparágban képviselteti magát, és segítségére van az átlagembernek is a mindennapokban.

Weboldalunkon újraépített, gyári minőségű fénymásolókat, illetve multifunkciós berendezéseket is vásárolhat vagy bérelhet.