A legjobb nyomtató mindenkinek mást jelent.

Amióta az ember írásban is megörökíti gondolatait, visszatérő probléma a sokszorosítás kérdése. Ebben hozott áttörést a nyomtatás feltalálása, ami korszakhatár volt az emberiség történetében, azóta a Gutenberg galaxisban élünk. A huszadik század ennek a kultúrtörténeti korszaknak a csúcspontja, hiszen a nyomtatás soha nem látott mennyiségben és minőségben vált a mindennapok részévé, napjainkban pedig gyakorlatilag már csak arról folyik a vita, melyik a legjobb nyomtató.

Az irodai, majd pedig az otthoni nyomtatás a hetvenes években vált a mindennapok gyorsan rutinná váló részévé, azóta pedig óriási utat tettünk meg a mátrixnyomtatótól kezdve a tintasugaras, majd pedig a lézernyomtatók elterjedéséig. Persze hétköznapi, emberi mértékkel ma már nehéz eldönteni melyik a legjobb nyomtató típus, hisz a megnövekedett, és specializált igényeknek megfelelően a nyomtatók is egyre inkább a multifunkcionalitás és a specializáció felé mozdultak el. Akár komoly forgalmat bonyolító irodába, akár otthoni, mindennapi használatra szeretnénk nyomtatót vásárolni, vagy bérelni (ma már erre is van lehetőség) a legjobb nyomtató mindig az lesz, amelyik maximálisan kielégíti minden igényünket.

Ma már válogathatunk a legnagyobb gyártók csúcsminőséget képviselő nyomtatói, vagy éppen a kevésbé ismert, középszerű, de olcsó nyomtatók között. Azt, hogy melyik a legjobb nyomtató, mindenki maga dönti el szubjektív szempontok alapján, de a minőség és teljesítmény alapján a szakértők is felállítják a maguk értékrendjét, és ezt jó figyelembe venni a választásnál.