Gazdaságos nyomtató a lézeres típus?

Sokan teszik nekünk fel a kérdést, hogy mely nyomtató típus a leggazdaságosabb? Ez egy igen összetett kérdés, hiszen nem mindegy, hogy milyen szempont szerint akarjuk kategorizálni a gazdaságosságot. Az ideális gazdaságos nyomtató olyan, amely kevés áramot fogyaszt, ritkán kell karbantartani, valamint tintasugaras esetén kevés tintát használ a nyomtatáshoz. Ezek a paraméterek nyomtatónként változnak, így nehéz behatárolni, hogy milyen egy gazdaságos nyomtató.

A lézeres nyomtatókat sokan a megbízhatóságuk és ritka karbantartásuk miatt veszik az emberek, azonban ezek sem tökéletesek. A lézerek legnagyobb hátránya, hogy összetett elektromechanikai konstrukciók, különösen a színesek, és a képelőállítás folyamatából nem igazán lehet megspórolni a szükséges lépéseket. Tucatnyi henger játszik szerepet a nyomtatás folyamatában a lézereseknél és mind kopik, különösen a fényhengerek, a gyorsabb színes printereknél pedig több elemből négyszer annyi van, így ezeknél mégtöbb alkatrészre kell figyelni.

A lézeres nyomtatók esetében ezért sokszor kompakt tonerkazettákat kell használni, ezek viszont nyilván viszonylag drágák, a lézernyomtatás költségét pedig szeretnénk alacsonyan tartani. A gazdaságos nyomtatókra való törekvés ellenére az otthoni kisirodai viszonylatban eredeti kellékanyagokkal dolgozva nemigen lehet monokróm oldalanként 6-8 Ft alá szorítani, a nyomtatást lézeresekkel. A színes nyomtatás pedig oldalanként 30-60 forint is lehet, tehát ezek nem gazdaságos nyomtatók.

Cégünket felkeresve Önnek is adunk tippeket, hogy milyen nyomtatókkal dolgozzon és melyeket kerülje.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük