Lézer nyomtató működés közben

Hogy mire jó az elektromosság? Nyilván erre a kérdésre órákig sorolhatnánk a válaszokat, ám a címhez ragaszkodva jelenlegi helyes feleletünk, hogy a lézer nyomtató működtetésére. Az elektromosság során az elektromos töltéssel rendelkező részecskék kölcsönhatásáról, mozgásáról beszélünk. Ha mindezt összehozzuk a mágnesességgel, akkor megkapjuk a lézer nyomtató szívét-lelkét az elektromágnesességet.

A lézer nyomtató egyik alapvető alkatrésze a dob. A dob a koronavezeték biztosította áramnak köszönhetően eleinte pozitív töltésű. A dog forgása közben a nyomtató lézersugarakat juttat el a dob felületének eltérő részeire. Gyakorlatilag ebben a folyamatban a lézer pozitív töltésű képet rajzol, ami a nyomtatásra szánt képek, betűk elektrosztatikus lenyomata. Miután ez, az elektromos töltéssel rendelkező kép elkészült a nyomtató pozitív festékkel borítja be a dobot, aminek köszönhetően az alkatrész negatív, kisütött részeihez odatapad.

Ezek pontosan azok a részelemek, melyek a megrajzolt betűk, képek formáját alkotják. A papír eközben negatív töltést kap, aminek hála egyszerűen képes a dobról magára vonzani a festéket, s ezáltal a már megalkotott, megrajzolt betűket, képeket.A festék felszedését követően a leválasztó korona vezeték kisüti a dobot, ezzel megakadályozva, hogy a papír tovább is ragaszkodjon. A lézer nyomtató végső lehengerlő technikája, hogy a papír végigfut néhány felhevül hengeren, aminek hatására gyakorlatilag megolvad a festékpor, és beégnek a papír rostjaiba a minták.